Straatbasketbal

Den Haag is de straatbasketbalstad van Nederland. Straatbasketbal is een laagdrempelige vorm van basketbal en wordt vooral gespeeld op basketbalpleinen of andere buitenlocaties. De organisatie ST4R organiseerde voorheen jaarlijks honderden clinics, tientallen wedstrijden en tot 2014 jaarlijks een nationaal streetball toernooi op het Spuiplein. Er hebben duizenden jongeren deelgenomen aan straatbasketbalactiviteiten in Den Haag. Veelal werden deze activiteiten in samenwerking met de Haagse welzijnsorganisaties, de Krajicek Foundation en Streetsport georganiseerd. Al deze organisaties hebben er op hun eigen manier belang bij dat jeugd en jongeren actief meedoen in de samenleving en zien sport als een middel om dit te bereiken. Stichting Basketbal Den Haag wil alle basketbalinitiatieven binnen de stad samenbrengen om op die manier de maatschappelijke impact nog groter te maken.

Zichtbaarheid
De kracht van straatbasketbal zit in de zichtbaarheid van de sport. Den Haag beschikt over een groot aantal basketbalpleinen verspreid over heel de stad. Dit maakt de sport laagdrempelig voor haar sporters, want de bereikbaarheid van het straatbasketbal is voor vrijwel iedere inwoner in Den Haag goed. Deze zichtbaarheid heeft ook een andere functie, namelijk een positieve impact op een buurt. Jongeren besteden hun tijd en energie in een teamsport. De verschillende basketbalorganisaties zorgen voor kwalitatief aanbod in de vorm van clinics, wedstrijden en toernooien in de wijk.

Verbinden
De Stichting Basketbal Den Haag wil ervoor zorgen dat de potentie van het straatbasketbal nog beter wordt benut, door de koppeling met schoolbasketbal, de verenigingssport en de topsport te maken. Niet in de minste plaats omdat het straatbasketbal in de vorm van 3×3 basketbal tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo ook medailles kan opleveren.

3X3 basketbal
3X3 basketbal is een variant binnen de sport die zich snel ontwikkelt. Het is een belangrijke pijler voor de internationale basketbalfederatie FIBA en wordt gezien als dé manier om de sport te laten groeien onder een grote groep potentiële basketballers. Er is in Den Haag al veel ervaring opgedaan met 3X3-activiteiten, zoals de Eurotour van FIBA Europe en het 3X3 Open Championship The Hague. Den Haag kan hoofdrolspeler worden in het 3X3 Basketbal binnen Nederland, als hofleverancier van toptalent en als gastheer van 3X3 evenementen, met natuurlijk de Sportcampus als topsportlocatie.

Straatbasketbal in Den Haag
Straatbasketbal in Den Haag